Kedlubnová polévka kedlubňačka

    Můžete sdílet na:
    Kedlubnová polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí jemnou chuť kedluben a výživnou hodnotu Hrašky.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 500 g kedlubny
    • 20 ml oleje nebo másla
    • 80 g očištěné cibule
    • kmínu
    • 1 g Mahá koření
    • 35 g Hrašky na zahušťování
    • 1200 ml vývaru nebo vody
    • 1 špetka mletého pepře
    • špetka muškátového ořechu
    • sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
    • špetka kurkumy
    • 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
    • citronová šťáva dle chuti
    • zelená petrželka na zdobení

    Instrukce
     

    Kedlubna

    • Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.

    Polévka

    • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
    • Přidáme nastrouhanou kedlubnu, Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
    • Na talíři každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kedlubna, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: