Pórková polévka
Pórková polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí charakteristickou chuť pórku a výživnou hodnotu Hrašky.
Ingredience
- 2 kusy pórku
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
- špetka kurkumy
- 10 g česneku
- majoránka
- 1 rohlík nakrájený na kostičky
Instrukce
Polévka
- Pórek rozebereme a důkladně umyjeme.
- Zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část.
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a bílou část pórku.
- Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme třený česnek, majoránku a zelenou část pórku.
Dohotovení
- Rohlík nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi, anebo v troubě při teplotě 150 °C.
- Na talíři polévku posypeme opečeným rohlíkem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 10 hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!