Jablkové flameri

    Můžete sdílet na:
    Flameri si můžeme představit jako puding z obilí.
    Kukuřičnou krupici můžeme nahradit jakoukoli jinou obilovinou. Hodí se rýže, stejně jako ovesné vločky i jáhly. Jen je třeba vždy obilovinu i Hrašku důkladně povařit. Hraška nám zvýší bílkoviny a tím se tento sváteční dezert promění ve zdravou svačinu, snídani či večeři. Hodí se i jako svačinka do práce či do školy.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Jablka dušená

    • 50 g rozinek
    • 300 g jablek
    • 40 ml citronové šťávy
    • 1 š mleté skořice

    Flameri

    • 150 g kukuřičné krupice
    • 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
    • 100 g sušeného sójového mléka
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
    • 1 špetka soli
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g krystalového nebo třtinového cukru
    • 2 g přírodního vanilkového aroma
    • olej na vymazání formiček

    Dohotovení

    • ovoce na zdobení
    • šlehačka
    • nastrouhaná čokoláda

    Instrukce
     

    Jablka dušená

    • Je důležité jablka předem podusit, anebo použít kompotované ovoce, které necháme odkapat. Syrové ovoce ve flameri pracuje a zkracuje jeho trvanlivost.
    • Rozinky spaříme.
    • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
    • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.

    Flameri

    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
    • Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem. je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
    • Kukuřičnou krupici zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je krupice poloměkká.
    • Za stálého míchání do vroucí krupice vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Do hotové krupice vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.

    Dohotovení

    • Pokud chceme flameri po vychladnutí vyklopit, je třeba formičky, misky nebo dortovou formu nejprve vymazat tukem.
    • Uvařené flemeri přelijeme do připravené nádoby a necháme vychladnout.
    • Pro slavností servírování podáváme s kopečkem šlehačky, posypané hoblinkami čokolády.

    Poznámky

    Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
    Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
    Alergeny: 6 Sója
    Klíčové slovo Hraška, Jablka, Kaše, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: