Jablkové flameri
Flameri si můžeme představit jako puding z obilí.Kukuřičnou krupici můžeme nahradit jakoukoli jinou obilovinou. Hodí se rýže, stejně jako ovesné vločky i jáhly. Jen je třeba vždy obilovinu i Hrašku důkladně povařit. Hraška nám zvýší bílkoviny a tím se tento sváteční dezert promění ve zdravou svačinu, snídani či večeři. Hodí se i jako svačinka do práce či do školy.
Ingredience
Jablka dušená
- 50 g rozinek
- 300 g jablek
- 40 ml citronové šťávy
- 1 š mleté skořice
Flameri
- 150 g kukuřičné krupice
- 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
- 100 g sušeného sójového mléka
- 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
- 1 špetka soli
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g krystalového nebo třtinového cukru
- 2 g přírodního vanilkového aroma
- olej na vymazání formiček
Dohotovení
- ovoce na zdobení
- šlehačka
- nastrouhaná čokoláda
Instrukce
Jablka dušená
- Je důležité jablka předem podusit, anebo použít kompotované ovoce, které necháme odkapat. Syrové ovoce ve flameri pracuje a zkracuje jeho trvanlivost.
- Rozinky spaříme.
- Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
- Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
Flameri
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
- Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem. je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
- Kukuřičnou krupici zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je krupice poloměkká.
- Za stálého míchání do vroucí krupice vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Do hotové krupice vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.
Dohotovení
- Pokud chceme flameri po vychladnutí vyklopit, je třeba formičky, misky nebo dortovou formu nejprve vymazat tukem.
- Uvařené flemeri přelijeme do připravené nádoby a necháme vychladnout.
- Pro slavností servírování podáváme s kopečkem šlehačky, posypané hoblinkami čokolády.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!