Rýžová kaše
Dobře provařená rýžová kaše s Hraškou je lahodná a sytá.Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Ingredience
- 140 g rýže
- 1200 ml vody Voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem.
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 80 g kokosového nebo slunečnicového oleje
- 20 g rozinek
Instrukce
Namočení rýže
- Rýži namočíme přes noc do studené vody, anebo alespoň na 1 hodinu.
- Pak rýži znovu propláchneme a scedíme.
Rýžová kaše
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
- Rýži zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
- Rýži zvolna vaříme, až je poloměkká.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
- Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se žmolky.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec vmícháme sušené sójové mléko a spařené hrozinky.
- Hotová kaše chutná lahodně, není cítit po hrachu a rýže je rozvařená.
Servírování
- Kaši můžeme servírovat s čerstvým ovocem, marmeládami, kompoty, oříšky a dalšími dobrotami.
Poznámky
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Je dobré rýži namáčet přes noc, protože se pak rychleji rozvaří.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a tukem přímo.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka?
Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!