Vločková kaše s Hraškou Vanilka
Dobře provařená vločková kaše s Hraškou Vanilka je lahodná a sytá.Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Ingredience
- 140 g ovesných vloček
- 1200 ml vody (voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem)
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 80 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 20 g rozinek
Instrukce
Namočení vloček
- Vločky namočíme přes noc do studené vody, anebo alespoň na 1 hodinu.
Vločková kaše
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
- Namočené vločky zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
- Vločky zvolna vaříme, až jsou poloměkké.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
- Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se v kaši žmolky.
- Přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit kaši zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Hotová kaše chutná lahodně, není cítit po hrachu a vločky jsou rozvařené.
Servírování
- Kaši můžeme servírovat s čerstvým ovocem, marmeládami, kompoty, oříšky a dalšími dobrotami.
Poznámky
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Je dobré vločky namáčet přes noc, protože se pak rychleji rozvaří.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku, než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a tukem přímo na talíři.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka? Hraška Vanilka dodá kaši sytost a výživnost. Podaří se nám do jídelníčku zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidán hrách.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!