Tisk
Čočkový guláš
Čočka je považována za královnu luštěnin. Spolu s hrachem patří k nejstarším luštěninám, které člověk pěstoval. Čočka připravená jako guláš, zahuštěná Hraškou, je samá chuť. Určitě stojí za vyzkoušení..
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 120 g čočky
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 8 g mleté sladké papriky
- 40 g Hrašky na zahuštování
- 600 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- citronová šťáva nebo ocet dle chuti
- 1 špetka majoránky
- 3 g petrželové natě
- 100 g čerstvé papriky
Instrukce
- Čočku přebereme a namočíme přes noc.
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem, přidáme namočenou čočku a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme, až je čočka měkká.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec přidáme sůl, majoránku, ocet, na malé kousky nakrájenou papriku a krátce povaříme.
- Při vaření luštěnin je důležité solit až nakonec, jinak se výrazně prodlouží doba varu.
Poznámky
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 10 Hořčice