Tisk
Polévka hráškový krém
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka mletého pepře
- 35 g Hrašky na zahuštování
- 920 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 ks bobkového listu
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- 40 g sušeného sójového mléka
- 200 g hrášku
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a hrášek.
- Polévku rozmixujeme na krém.
Poznámky
Pokud chcete pěknou hráškovou barvu polévky, tak nesmíte hrášek dlouho vařit. Hrášek dlouhým varem postupně mění barvu.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice