Tisk
Pomazánka s jarní cibulkou
Jarní cibulka je posel jara, ale můžeme ji konzumovat po celý rok. Našlehaný hraškový základ je tak chutný sám o sobě, že stačí přidat šťavnatou mladou cibulku a jemná pomazánka je hotová.
Porce 5 Porcí
Kalorií
Ingredience
Hraškové máslo
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- sůl
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaných okurek
- 20 g plnotučné hořčice
- 100 g jarní cibulky
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.
Ochucení pomazánky
- Očištěnou jarní cibulku a nakládaný okurek nakrájíme najemno a spolu s hořčicí smícháme s vyšlehaným hraškovým máslem. Podle potřeby dochutíme.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat.
Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice