Pomazánka s jarní cibulkou

Tisk

Pomazánka s jarní cibulkou

Jarní cibulka je posel jara, ale můžeme ji konzumovat po celý rok. Našlehaný hraškový základ je tak chutný sám o sobě, že stačí přidat šťavnatou mladou cibulku a jemná pomazánka je hotová.
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Jarní cibulka, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce 5 Porcí
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • sůl

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 100 g jarní cibulky

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Očištěnou jarní cibulku a nakládaný okurek nakrájíme najemno a spolu s hořčicí smícháme s vyšlehaným hraškovým máslem. Podle potřeby dochutíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat.
Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Pomazánky
X