Koláč s jablky

Tisk

Koláč s jablky

Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Porce 1 koláč
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 8 g sušeného droždí
  • 40 g krupicového cukru
  • 150 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 25 g sušeného sójového mléka
  • 140 g hrubé mouky
  • 140 g celozrnné mouky
  • 4 g Hrašky Vanilka
  • 1 g soli
  • 4 g citronové kůry z bio citronu
  • 20 g slunečnicového oleje

Náplň jablečná

  • 500 g jablek
  • 50 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů Můžeme použít jiné ořechy.
  • skořice

Instrukce

  • Postup:
  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dvě část. Z každé poloviny vyválíme plát ve tvaru zapékací nádoby.
  • Do vymazané formy vložíme připravenou placku, potřeme nádivkou, poté položíme druhou placku. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
  • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
  • Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.

Náplň jablečná

  • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

Poznámky

Tento koláč můžeme připravit i s jinými druhy náplní. Vše zaleží na vaší fantazii.
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Categories: Sladká jídla
X