Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě část. Z každé poloviny vyválíme plát ve tvaru zapékací nádoby.
Do vymazané formy vložíme připravenou placku, potřeme nádivkou, poté položíme druhou placku. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Poznámky
Tento koláč můžeme připravit i s jinými druhy náplní. Vše zaleží na vaší fantazii.Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!