Nikdo neodolá - nadýchaný závin naplněný šťavnatou makovou nádivkou.Co může být lepší než voňavý mák v moučnících?Maková nádivka uvařená s Hraškou Vanilka je svěží a šťavnatá. Takto připravená náplň zručí, že závin vydrží delší dobu vláčný. Hraška Vanilka vnese do každého moučníku i kus pořádného zdraví, ale chuť bude stále výtečná.
350mlvody nebo mlékaVodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
50gsušeného sójového mléka
300ghrubé mouky
300gcelozrnné mouky
10gHrašky Vanilka
2gsoli
citronová kůra z bio citronu
100gslunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
Maková náplň
150gmáku
50gHrašky Vanilka
500mlvody
100slunečnicového nebo kokosového olejenebo másla
100gcukrupodle chuti
50gsušeného sójového mlékavodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
1špetkasoli
50gpikantní marmeldy (rybízové, meruňkové, višňově) nebo podle chuti
50gčokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
skořice nebo perníkové kořenípodle chuti
Potírání
vlažné mléko
rozpuštěné máslo
Instrukce
Příprava těsta na závin:
Hraška Vanilka v kynutém těstě nahradí vajíčko, ale důležité je, že se zvýší i výživná hodnota moučníku.
Pokud přidáváme do těsta celozrnou mouku, je potřeba počítat s tím, že celozrnná mouka bude potřebovat ke svému zpracování větší množství mléka či vody než je uvedeno v receptu. Proto těsto vždy zaděláváme řidší, neboť během kynutí zhoustne.
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, ktéré necháme na teplém místě 1 hodinu vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Maková nádivka
Mák nejprve ochutnáme a pomeleme.
Pokud je mák nahořklý, můžeme ho nejprve spařit horkou vodou a pak rozmixovat v mixéru s odměřeným množstvím vody či mléka.