Žampionová pomazánka
Žampiony jsou sice nenápadné, ale přesto jsou velkým obohacením pro naši kuchyň. Obsahují i mnoho prospěšných látek pro naše tělo. Ve spojení s vyšlehaným hraškovým máslem uspokojí i náročné strávníky.
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Žampiony, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar
- 5 g soli
Příprava žampiónů
- 50 ml oleje
- 1 g kmínu
- 200 g žampionů
- sůl
Ochucení pomazánky
- 20 g nakládaných okurek
- 10 g plnotučné hořčice
- 40 g pažitky
Hraškové máslo
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Necháme vychladnout.
Příprava žampiónů
Na oleji krátce orestujeme celý kmín.
Přidáme nakrájené žampiony a sůl.
Zvolna restujeme, až jsou plátky žampionů krásně opečené
Opečením získají žampióny silnou houbovou chuť, která pomazánku ochutí.
Osmahnuté žampiony můžeme rozmixovat anebo vmíchat do pomazánky celé po opečení.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice