Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka

Ing. Eliška Škvařilová
Žampiony jsou sice nenápadné, ale přesto jsou velkým obohacením pro naši kuchyň. Obsahují i mnoho prospěšných látek pro naše tělo. Ve spojení s vyšlehaným hraškovým máslem uspokojí i náročné strávníky.
Porce 5 Porcí
Kalorií

Ingredience
  

Hraškové máslo

  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar
  • 5 g soli

Příprava žampiónů

  • 50 ml oleje
  • 1 g kmínu
  • 200 g žampionů
  • sůl

Ochucení pomazánky

  • 20 g nakládaných okurek
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 40 g pažitky

Instrukce
 

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.

Příprava žampiónů

  • Na oleji krátce orestujeme celý kmín.
  • Přidáme nakrájené žampiony a sůl.
  • Zvolna restujeme, až jsou plátky žampionů krásně opečené
  • Opečením získají žampióny silnou houbovou chuť, která pomazánku ochutí.
  • Osmahnuté žampiony můžeme rozmixovat anebo vmíchat do pomazánky celé po opečení.

Ochucení pomazánky

  • Nakládané okurky a pažitku nakrájíme nadrobno a vmícháme spolu s hořčicí a podušenými žampiony do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Žampiony, Zdraví, Zdravý recept
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru