Květák po toskánsku
Zapečený květák se sušenými rajčaty, sýrem a bešamelem z Hrašky je neodolatelně chutný, svěží a přitom i výživný.
Kuchyně: Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Květák
- 500 g květáku
- 20 ml oleje
- sůl
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 60 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 400 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 4 g citronové šťávy - dle chuti
Zelenina
- 20 ml oleje
- 100 g červené cibule
- 100 g čerstvých rajčat
- 50 g sušených rajčat
- sůl
Dohotovení
- bazalka
- 200 g sýru typu čedar
- petrželová nať
Květák
Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Růžičky květáku promícháme v míse s olejem a solí a dáme na plech.
Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut, až je květák měkký. Doba pečení je závislá na velikosti růžiček.
Na zapékání můžeme použít i květák uvařený ve vodě. Pečený květák dodává pokrmu výraznější chuť.
Hraškový bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a na něm orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Zelenina
Červenou cibuli, čerstvá i sušená rajčata nakrájíme na nudličky.
Krátce orestujeme na oleji a osolíme.
Dohotovení
Sýr nastrouháme.
Upečený květák vložíme do vymazané pečící formy.
Smícháme 3/4 nastrouhaného sýru, zeleninovou směs, bazalku a bešamel.
Květák v zapékací formě pokryjeme touto směsí.
Pečeme 25 až 30 minut, podle velikosti zapékací mísy, až povrh zezlátne.
Nakonec posypeme zbylou částí strouhaného sýru a sýr necháme rozpustit.
Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Alergeny: 7 Mléko, 10 Hořčice