Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Růžičky květáku promícháme v míse s olejem a solí a dáme na plech.
Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut, až je květák měkký. Doba pečení je závislá na velikosti růžiček.
Na zapékání můžeme použít i květák uvařený ve vodě. Pečený květák dodává pokrmu výraznější chuť.
Hraškový bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a na něm orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Zelenina
Červenou cibuli, čerstvá i sušená rajčata nakrájíme na nudličky.
Krátce orestujeme na oleji a osolíme.
Dohotovení
Sýr nastrouháme.
Upečený květák vložíme do vymazané pečící formy.
Smícháme 3/4 nastrouhaného sýru, zeleninovou směs, bazalku a bešamel.
Květák v zapékací formě pokryjeme touto směsí.
Pečeme 25 až 30 minut, podle velikosti zapékací mísy, až povrh zezlátne.
Nakonec posypeme zbylou částí strouhaného sýru a sýr necháme rozpustit.
Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.Alergeny: 7 Mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!