Tento lahodný celerový nákyp je ideální volbou pro vegetariány a diabetiky. Kombinace vařeného celeru a mrkve, propojená s jemným bešamelem z Hrašky a doplněná strouhaným sýrem nebo tofu, tvoří harmonický celek chutí, který si zamilujete. Recept je snadný na přípravu a zaručí, že každé sousto bude plné výživy a lahodnosti. Uvařenou zeleninu stačí smíchat s bešamelem, nastrouhaným sýrem a zapéct v troubě do zlatova. Vyzkoušejte tento pokrm a udělejte něco pro své zdraví!
Zeleninu uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
Uvařenou zeleninu scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu.
Hraškový bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a vše krátce orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme do bešamelu ocet / citronovou šťávu a krátce povaříme.
Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Dohotovení
Sýr nebo tofu nastrouháme.
Smícháme celer a mrkev, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!