100gsušeného sójového mlékaSušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit mlékem nebo smetanou.
10gcitronové šťávy
Instrukce
Chřest
Chřest oloupeme, odkrojíme zdřevnatělé konce a uvaříme v osolené vodě do měkka.
Poté vyndáme a dáme zchladit do studené vody.
Omáčka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Před koncem varu přidáme citronovou šťávu a sušené sójové mléko.
Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
Servírování
Servírujeme např. s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!