Chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Nakrájíme ho na kousky o délce asi 2 cm.
Chřest vaříme ve slané vodě do měkka, pak scedíme.
Vývar z chřestu použijeme na přípravu polévky.
Pokud chceme, aby polévka měla silnější chuť, zvlášť vyvaříme i slupky z chřestu a dřevnaté konce, vaříme asi 2 minuty. Vývar před použitím scedíme, slupky nepoužíváme.
Polévka
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme smetanu a citronovou šťávu.
Dohotovení
Do hotové polévky přidáme uvařený chřest a necháme ji přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!