Milovníci tradičních bramboráčku ocení cukeťáčky. Dozlatova vypečené placky s křupavými okraji, které chutnají po česneku a majoránce a jsou svěží a jemné po cuketě.V našem receptu je mouka a vejce nahrazena Hraškou, ta dodá cukeťákům sytost, výživnost i pěknou zlatavou barvu.
Papriku očistíme, cuketu nastrouháme na hrubo a papriku nakrájíme na jemno.
Přidáme nakrájenou petrželovou nať, třený česnek, Hrašku, sůl a koření. Vše smícháme.
Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody tak, aby těsto mělo konzistenci jako na bramboráky.Během přípravy těsto řídne, průběžně přidáváme Hrašku a těstíčko zahušťujeme.
Těsto klademe malou naběračkou do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
Během smažení kousky obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně ze všech stran.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Cukeťáčky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Poznámky
Při smažení placek si hlídáme teplotu tuku: správnou teplotu tuku vyzkoušíme kápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Placka se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě jsou placky mastné.
Placky můžeme rovněž péci v troubě na vymazaném plechu.
Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!