Gulášová polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka nebo jako hlavní chod. Gulášová polévka s Hlívou ústřičnou, zahuštěná Hraškou, je neodolatelně dobrá. Je i velmi výživná a sytá, takže nám může nahradit i celé jídlo.
Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.
Dohotovení
Do polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření, celý kmín a hořčičné semínko vytvoří v receptu jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!