Sytá polévka do chladných dnů. Luštěniny je třeba předem namočit přes noc, tím se zlepší jejich trávení. Hladkou krémovou chuť dosáhneme zahuštěním Hraškou. Mahá koření polévce dodá dobrou chuť a usnadní její trávení.
Luštěniny (fazoli, cizrnu, čočku) přes noc namočíme do studené vody.
Ráno vodu slijeme a luštěniny uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
Vývar z luštěnin použijeme na přípravu polévky.
Polévka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájenou mrkev, celer a orestujeme.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme nakládaná rajčata, ocet a majoránku.
Dohotovení
Do hotové polévky přidáme uvařené luštěniny a necháme ji přejít varem.
Způsob podávání
Podáváme na talíři ozdobené drobně krájeným pórkem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídlaAlergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!