Žemlovka je tradiční český pokrm. Oproti klasickému receptu, jsou v naší žemlovce vejce nahrazená krémem z Hrašky Vanilka. Krém pečivo a jablka krásně spojí. Žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
1000mlvodyMísto vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
100mlslunečnicového nebo kokosového oleje
Dohotovení
olej na vymazání plechu
300 - 500g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
Instrukce
Jablka
Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
Rozinky spaříme.
Jablka smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citronovou šťávou.
Nastrouhaná jablka můžeme nejprve podusit, tím se zkrátí doba zapékání.
Krém
Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec krém důkladně rozmixujeme.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 - 180 °C.
Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými jablky a přelijeme krémem.
Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Jablka můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut. Čas propečení je závislý na výšce žemlovky.
Před podáváním necháme 15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání..Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!