Jáhelníček s jablky, sušenými švestkami a kokosovou peřinkou.
Jáhelníček uvařený s Hraškou Vanilka, je sytý, zdravý a hlavně chutná. Pro mne vždy sladké kaše byly trochu "hladové". Od té doby, co je připravuji s Hraškou, jsem moc spokojená a hlavně po takovém jídle zůstanu déle najezená.
Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a krátce uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
Podušená jablka zkrátí dobu pečení jáhelníčku. Můžeme též použít kompot z různého ovoce.
Jáhly vařené s Hraškou
Jáhly 3 x spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké. Toto je velmi důležité! Hořká chuť zkazí chuť celého jáhelníčku.
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
Jáhly zalijeme odměřeným množstvím horké vody a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme až jsou jáhly poloměkké.
Za stálého míchání do vroucích jáhel přidáme olej a vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme, abychom neměli žmolky.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsoujáhly měkké a Hraška dobře provařená.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Do hotových jáhel vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky, namočené sušené švestky, dušená jablka a promícháme.
Kokosová peřinka
Smícháme strouhaný kokos, cukr, tuk a sušené sojové mléko.
Dohotovení
Plech či formu vytřeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem.
Připravíme si kokosovou peřinku.
Uvařené jáhly s ovocem rozprostřeme na plech.
Můžeme postupovat rovněž i tak, že polovinu jáhel rozprostřeme na dno formy, pokryjeme připraveným ovocem a zakryjeme zbylou částí jáhel.
Nakonec jáhelníček rovnoměrně pokryjeme kokosovou peřinkou.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení závisí od výšky jáhelníčku ve formě.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.Jáhly vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!