Studené máslo nakrájíme na kousky a přidáme do suché směsi.
Ze všech surovin rychle vypracujeme těsto, nejlépe v robotu.
Přidáme citronovou šťávu a podle potřeby další tekutinu tak, aby bylo těsto o něco řidší.Celozrnná mouka během odležení postupně vstřebává tekutinu. Těsto by po odležení bylo tuhé a špatně by se s ním pracovalo.
Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Poznámky
Těsto odležením změní svou konzistenci a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice)
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!