Kuličky z Cerie jsou měkké a šťavnaté. Pokud je budete podávat s krémovou smetanovou omáčkou, určitě uspějete.Ceriové kuličky jsou vegetariánská varianta kuliček masových. Právě omáčka dodá celému jídlu onu unikátní chuť a navíc při zahuštění Hraškou dodá i vysokou výživnou hodnotu.
50gsušeného sójového mlékasušené sójové mléko můžeme nahradit smetanou
Instrukce
Ceriové kuličky
Měkký chleb bez kůrky nebo rohlík rozdrobíme na malé kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Na oleji dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme třený česnek, mletý pepř, Mahá koření a krátce orestujeme.
Malé kousky chleba smícháme s orestovanou cibulí, vodou, osolíme a promícháme.
Přidáme ceriový prášek a opět promícháme. Můžeme použít i kuchyňský robot, ale nemícháme zbytečně dlouho, neboť pak jsou kuličky příliš tuhé.
Z těsta vytvarujeme kuličky, klademe na vymazaný plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 30 minut při teplotě 180°C. Kuličky můžeme rovněž ze všech stran opéci na pánvi.
Upečené kuličky dáme do vývaru a vaříme ještě 30 minut, až jsou důkladně provařené.Doba varu záleží na velikosti kuliček a je obdobná jako u masa, protože Cerie je vyrobená z pšeničné bílkoviny.
Příprava omáčky
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr, plnotučnou hořčici a vše krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme citronovou šťávu, sójové mléko nebo smetanu a rozmixujeme omáčku do hladka.
Způsob podávání
Na talíři klademe kuličky z Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť.
Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, vařenými brambory nebo rýží.
Poznámky
ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!