200guvařené CerieOdkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
1stroužekčesneku
sůl
1špetkabazalky
1špetkaoregana
Dohotovení
160gtěstovin lasagní
160gsýru
Instrukce
Hraška bešamel
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, bobkový list a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vyndáme bobkový list.
Vmícháme smetanu, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Ceriové ragů
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a cukr.
Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
Restujeme až je zelenina měkká a do zlatova orestovaná.
Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
Přidáme pomletou Cerii, třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
Osolíme, přidáme bazalku, oregano a krátce orestujeme.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 °C.
Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou Ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Příprava Cerie – Hraška (hraska.cz)Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!