Tyto špenátové lasagně jsou ideální volbou pro milovníky zeleniny a italské kuchyně. Kombinace jemného bešamelu a špenátu vytváří harmonický celek, který potěší vaše chuťové pohárky. Postupné vrstvení těstovin, bešamelu a špenátu zaručuje, že každé sousto bude plné chuti a textury. Tento recept je skvělý způsob, jak obohatit svůj jídelníček o chutné a výživné jídlo, které je navíc snadné na přípravu. Po upečení nechte lasagně chvíli odpočinout, aby se lépe porcovaly a chutě se krásně prolnuly. Vyzkoušejte a uvidíte, že se stanou stálicí ve vaší kuchyni.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vmícháme smetanu, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Špenát s cibulkou
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme mražený špenát, muškátový oříšek a osolíme.
Krátce povaříme, než se špenát rozpustí.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 °C.
Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou špenátu a posypeme nastrouhaným sýrem.
Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Pokud použijeme čerstvý špenát - očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!