300gmásla pro vegan variantu máslo od značky Alsan
1lžícecitronové šťávy
12gvanilkového aroma
voda / mléko (rostlinné) dle potřeby
Dohotovení
oblibená marmeláda / povidla
Instrukce
Příprava těsta
Zkontrolujeme, jestli není mák hořký.
Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
Máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
Ze všech surovin vypracujeme těsto.
Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou, nebo povidlím.
Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Poznámky
Těsto odležením změní svou konzistenci, a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
My jsme toto makové cukroví zdobili citonovou polevou a sušenými bylinkami. Pokud byste chtěli, tak se můžete podívat na náš článek o zdobení vánočního cukroví bez chemie.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice)
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!