Jít zpět
E-mailový odkaz
Tisk
Obrázek receptu
Poznámky
Smaller
Normal
Larger
Makový cheesecake s jáhlovým korpusem
Slavností dezert nebo zdravá večeře či svačina, tak můžeme hodnotit spojení jáhel, máku a Hrašky Vanilka. Ovoce dodá moučníku svěží chuť.
Tisk receptu
Připnout recept
Rate Recipe
Klíčové slovo:
Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
Calories:
Author:
Ing. Eliška Škvařilová
Ingredience
Korpus
150
g
jáhlí
600
ml
vody
100
g
sušeného sójového mléka
100
g
cukru krystal nebo třtinového
100
g
kokosového nebo slunečnicového oleje nebo másla
přírodní vanilkové aroma
Ovoce
500
g
ovoce dle sezóny nebo kompot
Makový krém
150
g
Hrašky Vanilka
150
g
sušeného sójového mléka
150
g
cukru
1
špetka
soli
150
ml
slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
900
ml
vody se sušeným mlékem nebo mléka
150
g
máku
Nachucení
100
g
čokolády na vaření - není nutné
rum dle chuti - není nutné
Zdobení
50
opražený mák
ovoce dle sezóny nebo kompot
Instrukce
Jáhlový korpus
Jáhly 3 x spaříme vroucí vodou. Toto je velmi důležité, neboť jáhly bývají žluklé a jídlo je pak hořké.
Vodu, spařené jáhly, cukr a olej přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme.
Vmícháme sušené sójové mléko a zvolna vaříme pod pokličkou až jsou jáhly měkké a voda vyvařená.
Podle chuti vmícháme přírodní vanilkové aroma.
Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem.
Na dno vymazané formy vylejeme uvařenou jáhlovou kaši.
Makový krém
Mák ochutnáme, aby nebyl hořký.
V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, mletého máku a soli.
Vodu a tuk přivedeme k varu.
Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs. Vše přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se kaše nepřipaluje.
Uvařený krém má lahodnou chuť, není hořký, ani není cítit po hrachu. Uvařený mák je jemný a dobře spojený s ostatním krémem.
Do horkého krému vmícháme podle chuti marmeládu, čokoládu či rum a důkladně vyšleháme na nadýchaný krém.
Důkladné šlehání je důležité, protože promění kaši v nadýchaný krém.
Dokončení
Na korpus z jáhel poskládáme čerstvé nebo kompotované ovoce dle sezóny a zalejeme připraveným makovým krémem.
Mák na sucho opražíme.
Opraženým mákem posypeme povrch dortu a ozdobíme ovocem.
Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Poznámky
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dej nám vědět
jak se vám recept podařil připravit!