Polévka z kysaného zelí má stálé místo na našem stole. Taková pořádná zelňačka může být i hlavní jídlo. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.Je mnoho receptů na zelnačku. Tento recept je starší více než 100 let. Snoubí se v něm chuť kysaného zelí, smetany, česneku, majoránky a zázvoru.
Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřeným množstvím horké vody, osolíme, přidáme nakrájené brambory, bobkový list a nové koření.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme majoránku, kysané zelí, smetanu a zbytek třeného česneku.
Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
Krátce povaříme.
V našem receptu dáváme kysané zelí až nakonec, abychom si uchovali maximum vitamínů.
Poznámky
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!