Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
S Hraškou a Mahá kořením se toto obyčejné jídlo promění v gastronomický zážitek.Pečené brambory chutnají vždycky. Ty naše jsme po upečení potřeli Mahá olejem, který jim dodá zajímavou chuť a pohladí i naše trávení. Česnekový dresing, který jsme připravili z hraškového bešamelu, dodá jídlu svěží chuť a hlavně potřebnou dávku luštěnin. Teplý salát z kysaného zelí - tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech. Kysané zelí smícháme s teplou osmaženou cibulkou a Mahá kořením, zelí tak neztratí vitamíny tepelnou úpravou a zahřeje naše zažívání.
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slané vodě spolu s kmínem do poloměkka.
Vodu scedíme a brambory osušíme. Brambory můžeme nakrájet, nebo je ponecháme vcelku.
Brambory klademe na tukem vytřený plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 - 200 °C, až jsou měkké.
Mezitím na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené.
Za stálého míchání necháme zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku.
Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, tím se koření zchladí a nespálí.
Mahá olej vlijeme na hotové brambory.
Pokud pečeme brambory již od začátku s kořením, hrozí nebezpečí, že se koření spálí, a už nebude tak lahodné, proto olej s kořením promícháme až s upečenými bramborami.
Česnekový dresing
Do prázdného hrnce vlijeme olej.
Vsypeme Mahá koření, mletý pepř, kayenský pepř a cukr.
Zvolna a krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Vsypeme Hrašku na zahušťování.
Mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Necháme vychladnout.
Vmícháme plnotučnou hořčici, nastrouhaný nakládaný okurek, lák z okurek a třený česnek.
Vyšleháme na hladký krém.
Případně dochutíme.
Teplý salát z kysaného zelí
Na rozehřátém oleji pomalu osmahneme jemně nakrájenou cibuli do zlatova.
Přidáme Mahá koření, cukr, mletý pepř a krátce orestujeme, aby se koření nespálilo.
Oheň vypneme a do osmahnuté cibule vložíme kysané zelí. Již nevaříme, jen důkladně promícháme.
Poznámky
Pečené bramboryBrambory se snažíme konzumovat i se slupkou, slupka je zdravější než celá brambora.Většinou se pečené brambory pečou od začátku v troubě, pro rychlejší přípravu si brambory můžeme krátce předvařit a pak je teprve péci v troubě.Teplý salát z kysaného zelíTato úprava je příjemná v chladných zimních dnech, protože kysané zelí neztratí vitamíny tepelnou úpravou a má příjemnou teplotu, takže nezchladí naše zažívání.Pro změnu můžeme přidat mrkev, pórek či jarní cibulku.Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!