Česnekový krém je velmi oblíbenou českou polévkou. Běžně se do krémových polévek dávají brambory a zahušťují se moukou. Naše krémy jsou zahuštěny Hraškou. Získají tak lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme česnek nakrájený na plátky, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme ocet a smetanu.
Polévku rozmixujeme na krém.
Na ozdobení si můžeme osmahnout několik plátků česneku na másle. Plátky česneku položíme na povrch polévky při servírování.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření a celý kmín a hořčičné semínko v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!