Celer a mrkev jsou velmi zdravé zeleniny, které obsahují řadu prospěšných minerálů a vitamínů, proto stojí je konzumovat, co nejčastěji. Celerové pomazánky se připravují nejčastěji s majonézou či sýrem, ta naše je připravena s vyšlehaným hráškovým základem, a tím docílíme její jemnosti a vysoké výživové hodnoty. Dušený nebo pečený celer oproti syrovému dodá pomazánce na jemnosti.
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.
Příprava zeleniny
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do zlatova.
Přidáme nadrobno nastrouhaný celer, mrkev a sůl. Dusíme doměkka.
Necháme vychladnout.
Dokončení pomazánky
Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!