Žampiónové placičky
Milovníci žampionů a hub ocení tuto lahůdku. Plátek žampionů placičku ozdobí a nakrájené žampiony uvnitř dodají houbovou chuť. Paprika přidá šťavnatost.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Fitness, Houby, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 200 g žampionů
- 100 g paprikového lusku
- petrželová nať
- 120 g Hrašky na obalování
- 320 ml vody
- 1 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- olej na smažení
Hrašku smícháme s vodou a kořením. Na míchání použijeme ponorný mixér, abychom těstíčko důkladně vyšlehali. Lépe se s ním pak pracuje.
Žampiony a papriku očistíme a nakrájíme na drobno. Část žampionů nakrájíme na plátky a použijeme na zdobení placiček.
Do těstíčka přimícháme nakrájenou papriku, žampiony a petrželovou nať.
Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody tak, aby těsto mělo konzistenci jako na bramboráky.
Během smažení těstíčko řídne, průběžně přidáváme Hrašku a těstíčko zahušťujeme. Vždy použijeme ponorný mixér, aby těstíčko stále bylo našlehané.
Těsto klademe malou naběračkou do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme. Na povrch placičky přitlačíme plátek žampionu.
Během smažení kousky obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně ze všech stran.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Placičky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Při smažení placek si hlídáme teplotu tuku: správnou teplotu tuku vyzkoušíme kápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Placka se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě jsou placky mastné.
Placky můžeme rovněž péci v troubě na vymazaném plechu.
Doporučuji si přečíst článek o smažení, ve kterém se dozvíte, jak snadno a úspěšně smažit.
Alergeny: 10 Hořčice