Obalování v Hrašce a smažení

Obalování v Hrašce a smažení

Milovníci smažené zeleniny, hub a řízků ocení Hrašku na obalování. Je jemně pikantní chuti, s česnekem a chilli. Slouží především k přípravě lahodného těstíčka na obalování. Těstíčko z Hrašky má vynikající vlastnosti, je chutné, výživné, dobře drží a neodpadává.
Přestože smažení nelze považovat za ideální přípravu jídla, pro mnoho lidí je cestou, jak do svého jídelníčku zařadit tolik potřebnou zeleninu a luštěniny. Je rozdíl, zda konzumujeme vepřový řízek obalený v bílé mouce, vajíčku a strouhance anebo zeleninu obalenou v Hrašce.
Nejvíce na smažení škodí vznik tzv. volných radikálů. Antioxidanty však jejich vznik významně omezují. Hrách obsahuje velké množství antioxidantů a zelenina ještě více. Maso a vejce neobsahují žádné antioxidanty, bílá mouka jich obsahuje velmi málo. Toto je důvod, proč smažené jídlo může mít zcela jinou nutriční hodnotu podle použitých surovin.

Hraška je vyrobena převážně z hrachu a je pro naše tělo přirozeným zdrojem železa, hořčíku, zinku, draslíku a hrubé vlákniny, proto je dobré ji při vaření používat, co nejčastěji.
Důležité však je smažená jídla nekonzumovat každý den a na smažení používat správný tuk, který se snadno nepřepaluje.

Příprava těstíčka

Těstíčko připravíme jednoduše tak, že smícháme Hrašku s vodou. Není nutné přidávat vajíčka. Kromě vody můžeme na přípravu těstíčka použít též mléko, pivo, někdo doporučuje i víno. Rovněž můžeme do těstíčka přidat navíc třený česnek, sůl, chilli či bylinky.
Doporučujeme použít k přípravě ponorný mixér, těstíčko bude krásně našlehané, bude se s ním lépe pracovat a získáme pěknější výsledek. Hotová kůrčička bude tenká a křupavá. Silná vrstva těstíčka bývá často neprosmažená.
Během práce těstíčko mírně řídne, proto je vhodné ho průběžně zahušťovat Hraškou a důkladně prošlehávat.

Obalování

V Hrašce lze obalovat úplně vše, co se běžně obaluje, ale mimořádně chutné jsou různé druhy zeleniny.
Budete překvapeni, jak dobře mohou chutnat plátky cibule nebo špalíky syrové mrkve či celeru obalené v Hrašce.
Každá zelenina má svoji osobitou chuť. Vynikají jsou plátky brambor či chleba, který nám zbyl ze včerejšího dne.
V těstíčku obalujeme tak, že jednotlivé kousky namáčíme do těstíčka, přebytečné těstíčko necháme okapat a pak obalený kousek vkládáme do horkého oleje.
Místo toho, abychom jakýkoli řízek (houby, sýr, zeleninu) namáčeli do tří misek, namočíme ho pouze do jedné misky, do těstíčka z Hrašky,
Práce jde pěkně od ruky a obalená zeleninka je rychle na stole
Při obalování plátků cukety anebo cibulových kroužků můžeme nejprve kousky obalit v suché směsi a pak teprve v těstíčku. Těstíčko bude na cuketě lépe držet.

Obalování sýru

Na smažení vybíráme takové druhy sýrů, které jsou k tomu určené. Pokud chceme, aby smažený sýr zůstal vcelku a nevytekl nám, je dobré ho předem naporcovat a dát do mrazáku zmrznout.
Zmražený sýr namáčíme v těstíčku a klademe do horkého oleje.
Sýr na smažení si můžeme rovněž připravit tak, že jednotlivé porce sýru nejdříve obalíme v těstíčku, pak ve strouhance a hotové porce zamrazíme.
Zamrazený sýr má tu výhodu, že během smažení lépe drží a nevytéká. z obalu.

Když nám zbyde těstíčko

Při smažení nám nakonec vždy zbyde trochu těstíčka. Jak ho využít? S úspěchem ho použijeme na přípravu Hrašenek. Stačí do těstíčka přidat jemně nastrouhanou zeleninu a promíchat. Pomocí dvou lžiček vhazujeme do horkého oleje, osmažíme a chutné smaženky jsou hotové.

Aby se povedlo

Na co si musíme dát pozor, aby se nám obalování a smažení v Hrašce povedlo.

1. Teplota tuku

Je velmi důležité používat tuky určené na smažení, které se přepalují až při vysokých teplotách. Na smažení se doporučuje teplota mezi 150–160 °C. Praktické je používat ruční digitální teploměr, pouze ukážeme na hladinu oleje a známe jeho teplotu.
Pokud nemáme digitální teploměr, vyzkoušíme správnou teplotu tuku vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tolik tuku. Při nízké teplotě tuku by mohlo těstíčko z obalovaného kousku stéct. Takový řízeček je pak nasáklý tukem a často i neprosmažený.
Jednotlivé kousky vkládáme do tuku jen tak rychle, aby jeho teplota neklesla, protože právě v tom okamžiku začíná tuk pronikat do těstíčka a výsledný řízeček je pak mastný.
Při vložení obaleného kousku do správně zahřátého oleje se povrch rychle zatáhne, vytvoří se „kabátek“ a tuk už neprostupuje dovnitř, ale působí zvenku. Hotový řízeček je prosmažený, křupavý a obsahuje minimum tuku.
Teplota oleje by neměla být ani příliš vysoká. Při vysoké teplotě oleje povrch řízečku rychle zhnědne, spálí se a uvnitř zůstane těstíčko syrové.

2. Výška tuku

Při smažení řízečků je třeba mít takovou hladinu tuku, aby byl kousek ponořený, aby v tuku „plaval“.
Při nízké hladině tuku se obal odlupuje a také nemusí dojít k jeho prosmažení.
Placky smažíme v nízké vrstvě tuku.
Placky a karbanátky můžeme péct v troubě na vymazaném plechu.

3. Smažení

Během smažení kousky obracíme, aby smažení probíhalo ze všech stran rovnoměrně.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Řízečky jsou správně prosmažené, když mají zlatohnědou barvu, jsou křupavé, mají lahodnou chuť a minimální obsah tuku. Nahořklá chuť po hrachu svědčí o tom, že těstíčko není dostatečně prosmažené.

Obalování ovoce

Ovoce obalujeme v Hrašce Vanilka. V této Hrašce lze obalovat úplně vše sladké.
Obalování v Hrašce Vanilka je velmi zajímavé, neboť běžné těstíčko se připravuje z bílé mouky a vajíčka a zde používáme těstíčko s obsahem hrachu. Tedy zákusek a moučník se promění v plnohodnotné jídlo.

Těstíčko z Hrašky Vanilky si jednoduše připravíme smícháním Hrašky s vodou. Výrazně chutnější je Hrašku Vanilka smíchat s kravským či sójovým mlékem. Do těstíčka můžeme rovněž přidat lžíci rumu, čímž se sníží obsah tuku v těstíčku. Na přípravu těstíčka není nutné používat vajíčka, ale je dobré těstíčko vyšlehat pomocí ručního mixéru.
Těstíčko nesladíme, protože by se během smažení připalovalo. Podle potřeby dosladíme až při podávání.
Těstíčko použijeme na obalování jablek, ananasu či plátků veky.
Pro smažení s Hraškou Vanilka platí stejné zásady jako pro slané těstíčko z Hrašky.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru