Ovocný koktejl
Uvařený Hraškový krém a ovoce je úžasná kombinace chuti, ale i patřičné dávky zdraví prospěšných luštěnin. Náš kokteil je sytý, proto se může podávat nejen jako svačinka, ale i lehká večeře.
Klíčové slovo: Bílkovina, Borůvky, Hraška, Hraška Vanilka, Jahody, Léto, Maliny, Nápoj, Ovoce, Protein, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 100 g Hrašky Vanilka
- 100 g krystalového nebo třtinového cukru Můžeme použít i jiné sladidlo.
- 1000 ml mléka nebo 800 ml vody a 100 g sušeného sójového mléka Či jiného rostlinného mléka.
- 50 g kokosového nebo slunečnicového oleje Doporučujeme od firmy Purity Vision.
- 200 g čerstvé nebo mražené ovoce (jahody, borůvky, maliny,... ) či kompot K přípravě lze použít i marmeládu.
Hrašku smícháme s cukrem.
Mléko s olejem přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme směs Hrašky a cukru do horkého mléka a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky. Můžeme použít ponorný mixér.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Necháme vychladnout.
Vychladnutý krém vyšleháme s ovocem. Je-li potřeba dosladíme.
Rovnou podáváme anebo vychladíme.
Koktejl si můžeme vylepšit i kořením. Například v létě je vhodné používat kardamon a mátu, která má ochlazující účinek a v zimě zase skořici nebo hřebíček, který naopak pomůže zahřát.
Alergeny: V případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko