Cukeťáky
Milovníci tradičních bramboráčku ocení cukeťáčky. Dozlatova vypečené placky s křupavými okraji, které chutnají po česneku a majoránce a jsou svěží a jemné po cuketě.V našem receptu je mouka a vejce nahrazena Hraškou, ta dodá cukeťákům sytost, výživnost i pěknou zlatavou barvu.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cuketa, Fitness, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
- 300 g cukety
- 100 g paprikového lusku
- petrželové natě
- 2 stroužky česneku
- 120 g Hrašky na obalování
- 320 ml vody
- sůl
- 1 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- špetka majoránky
- olej na smažení
Papriku očistíme, cuketu nastrouháme na hrubo a papriku nakrájíme na jemno.
Přidáme nakrájenou petrželovou nať, třený česnek, Hrašku, sůl a koření. Vše smícháme.
Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody tak, aby těsto mělo konzistenci jako na bramboráky.Během přípravy těsto řídne, průběžně přidáváme Hrašku a těstíčko zahušťujeme. Těsto klademe malou naběračkou do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
Během smažení kousky obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně ze všech stran.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Cukeťáčky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
- Při smažení placek si hlídáme teplotu tuku: správnou teplotu tuku vyzkoušíme kápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Placka se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě jsou placky mastné.
- Placky můžeme rovněž péci v troubě na vymazaném plechu.
- Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Alergeny: 10 Hořčice