Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Cukeťáky

Milovníci tradičních bramboráčku ocení cukeťáčky. Dozlatova vypečené placky s křupavými okraji, které chutnají po česneku a majoránce a jsou svěží a jemné po cuketě.
V našem receptu je mouka a vejce nahrazena Hraškou, ta dodá cukeťákům sytost, výživnost i pěknou zlatavou barvu.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cuketa, Fitness, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 300 g cukety
  • 100 g paprikového lusku
  • petrželové natě
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g Hrašky na obalování
  • 320 ml vody
  • sůl
  • 1 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • špetka majoránky
  • olej na smažení

Instrukce

  • Papriku očistíme, cuketu nastrouháme na hrubo a papriku nakrájíme na jemno.
  • Přidáme nakrájenou petrželovou nať, třený česnek, Hrašku, sůl a koření. Vše smícháme. 
  • Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody tak, aby těsto mělo konzistenci jako na bramboráky.
    Během přípravy těsto řídne, průběžně přidáváme Hrašku a těstíčko zahušťujeme.
  • Těsto klademe malou naběračkou do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
  • Během smažení kousky obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně ze všech stran.
  • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
  • Cukeťáčky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.

Poznámky

Při smažení placek si hlídáme teplotu tuku: správnou teplotu tuku vyzkoušíme kápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Placka se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě jsou placky mastné.
Placky můžeme rovněž péci v troubě na vymazaném plechu.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!