Gulášová polévka s hlívou ústřičnou
Gulášová polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka nebo jako hlavní chod. Gulášová polévka s Hlívou ústřičnou, zahuštěná Hraškou, je neodolatelně dobrá. Je i velmi výživná a sytá, takže nám může nahradit i celé jídlo.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hlíva ústřičná
- 150 g hlívy ústřičné
- 20 ml oleje
- 2 g soli
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 200 g očištěné cibule
- 50 g očištěné mrkve
- 50 g celeru
- 20 g česneku podle chuti i více
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 10 g sladké mleté papriky
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 200 g očištěných brambor
- 1 špetka majoránky
Hlíva ústřičná - restování
Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
Kousky hlívy orestujeme na oleji.
Nakonec osolíme.
Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Polévka
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření, celý kmín a hořčičné semínko vytvoří v receptu jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice