Klíčové slovo: Červená řepa, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové máslo
- 100 ml slunečnicového oleje
- 5 g Mahá koření
- 5 g mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- 5 g soli
Příprava zeleniny
- 50 ml oleje
- 3 g Mahá koření
- 50 g cibule
- 300 g červené řepy
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaných okurek
- 25 g plnotučné hořčice
- 30 g jarní cibulky
Hraškové máslo
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Necháme vychladnout.
Příprava zeleniny
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme Mahá koření a krátce orestujeme.
Přidáme nastrouhanou řepu, sůl a dusíme doměkka.
Necháme vychladnout.
Řepu můžeme uvařit zvlášť ve vodě anebo upéct v troubě do měkka. Po vychladnutí nastrouhat najemno.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice