Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Pomazánka z dušené řepy

Klíčové slovo: Červená řepa, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 5 g Mahá koření
  • 5 g mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • 5 g soli

Příprava zeleniny

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 25 g plnotučné hořčice
  • 30 g jarní cibulky

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.

Příprava zeleniny

  • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme Mahá koření a krátce orestujeme.
  • Přidáme nastrouhanou řepu, sůl a dusíme doměkka.
  • Necháme vychladnout.
  • Řepu můžeme uvařit zvlášť ve vodě anebo upéct v troubě do měkka. Po vychladnutí nastrouhat najemno.

Ochucení pomazánky

  • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Spolu s hořčicí a dušenou řepou vmícháme do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!