Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Hraškové máslo - základ na pomazánky

Máslo na přípravu pomazánek vyměníme za hraškové máslo a pak jen stačí přidat oblíbené suroviny a máme hotovou pomazánku. Snížíme tuk a zvýšíme podíl luštěnin ve svém jídelníčku.
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 5 Porcí
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 150 g slunečnicového oleje
  • 4 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 g vody Můžeme použít vývar
  • 5 g soli

Instrukce

  • Suroviny na výrobu Hraškového másla

Hraškové máslo

  • Na oleji krátce orestujeme Mahá koření. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.
  • Po vychladnutí důkladně rozmixujeme ručním mixérem na hladký krém.
  • Na fotce vidíte rozdíl před mixováním a po něm. Důkladné promixování je opravdu důležité. Šleháním se hustá kaše se promění v našlehaný krém.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!