Tuto polévku si rozhodně zamilujete. Chutná i vypadá skvěle a navíc je plná živin. To je i díky naší Hrašce na zahušťování, která se v tomto receptu použije namísto bílé mouky.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme ocet, smetanu a bylinky.
Polévku rozmixujeme na krém.
Poznámky
Bylinky které se dají použít: baby špenát, kopřiva, bršlice, sedmikráska, pampeliška, řebříček, popenec, jahodové a fialkové listí, řepík, medvědí česnek, pažitka, řeřicha, atd. Je jich opravdu mnoho.Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Pokud vás tento recept zaujal, podívejte se na článek o bylinkách od naší autorky. Najdete v něm dalším tipy, jak jarní bylinky využít.Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!