Jarní bylinky v naší kuchyni

Jarní bylinky v naší kuchyni

Proč je dobré jíst jarní bylinky?

Sluneční paprsky prohřály zem, a už se navzdory všemu klubou první rostlinky na svět. V jarní trávě najdete bylinky, které se dají dobře využít v naší kuchyni.
Jsme zvyklí měřit sílu potravin pomoci laboratorních tabulek, podle vysokého obsahu vitamínů a minerálů, ale jarní bylinky mají ještě jinou sílu. Krásně o tom píše Otomar Dvořák ve své knize Magická kuchařka – Čarování v kuchyni.

…Jarní zeleň má v sobě ještě další energii, kterou už nelze vyjádřit chemickým rozborem. Jen se podívejme na tu úžasnou sílu, s jakou křehký stonek dokáže prorazit ztvrdlou hlínou, kamením nebo dokonce betonovým chodníčkem či uválcovaným asfaltem cesty. Později už svou energii věnuje květům a plodům, ale v časném jaru je ještě každý lísteček obalen zvláštní aurou…

Bylinky nám předávají právě tuto sílu, kterou v sobě určitě nemá zelenina zakoupená v supermarketech.

Brzy zjara vyráží na povrch mladá kopřiva, popenec, mladé lístky pampelišek, sedmikráska, fialka, jetel, jitrocel, ptačinec žabinec a oblíbený medvědí česnek. Důležité je sbírat hlavně mladé lístky a květy na čistých místech.

Pokud naše rodiny nejsou zvyklé na osobitou chuť bylinek, přidáváme je do jídla v malém množství. Dobře jejich chuť překryje špenát, proto je to velmi dobré spojení: bylinky a špenát.

Tipy na použití jarních bylinek v našem jídelníčku

– z mladých lístečků a květů připravujeme čaj zalitím horkou vodou.
– rozmixujeme s ovocem do smoothie
– přidáváme do zeleninových salátů, ale sedmikrásky či fialky můžeme přidat i do ovocných salátů
– nakrájíme na drobno a sypeme všude, kde se dá – do polévek, na hlavní jídlo, na obyčejný chléb s máslem či pomazánkou
– přidáváme do nádivek, náplní, pomazánek, karbanátků
– uděláme si pesto
– všechny přebytky usušíme a používáme do čajů anebo do bylinkových solí
– oblíbené je rovněž kopřivy a medvědí česnek nakrájet a dát do mrazáku

Recepty s bylinkami

Špenátové lassagně

Pomazánka s medvědím česnekem

Špenát z kopřiv zahuštěný Hraškou

Zeleninové ragú s kopřivami (špenátem) s muškátovým oříškem, zahuštěné Hraškou. Hrašková omáčka, kterou vylepšíme smetanou, spolu s orestovanou zeleninkou s nádechem po kopřivách, (neboť je jich tam jen tolik, kolik strávníci uvítají). Omáčka je krémová a lehká, ale přitom výživná a plná bílkovin, vlákniny a minerálů.

Zeleninové placičky s bylinkami k bramborové kaši, podávaný s italským dresingem a salátem nebo za studena na obložený chléb.

Kopřivový (špenátový) nákyp se zeleninovým salátem a pikantním dresingem. Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky a kopřiv či špenátu vynikající slanou žemlovku. Na přípravu nebudeme potřebovat vajíčka, Hraška vše krásně spojí.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru