Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kroupy, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Kroupy
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 120 g krup
- 720 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 špetka majoránky
Zelenina
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné mrkve
- 80 g celeru
- 225 g zelí
- 60 g rajčat
- 1 g cukru
- 4 g soli
- 1 špetka mletého pepře
- 40 g mraženého hrášku
- 40 g očištěné papriky
Způsob podávání
- 120 g nastrouhaného tofu nebo sýru
- 200 g nakládaného okurku
Kroupy
Kroupy namočíme přes noc ve studené vodě.
Ráno vodu z krup slijeme.
Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
Smícháme s namočenými kroupami.
Kroupy zalijeme horkou vodou, osolíme a zvolna vaříme, až jsou kroupy měkké a voda vydušená. Je důležité kroupy vařit zvolna, neboť tak získáme lahodnou chuť krup. Proto kroupy vaříme ve větším množství vody. Do uvařených krup přidáme majoránku a dobře promícháme.
Zelenina
Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer a zelí.
Přidáme nakládaná rajčata, cukr, sůl a krátce orestujeme.
Přidáme nakrájenou papriku, mražený hrášek a orestujeme, až se mražená zelenina rozpustí.
Dohotovení
Uvařené kroupy smícháme se zeleninou.
Podle potřeby podlijeme vývarem, tak aby podávané jídlo bylo šťavnaté.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla. Navíc zvýrazní chuť hub.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice