Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Sedlácké kroupy

Tradiční vánoční pokrm s houbami.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kroupy, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Kroupy

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 120 g krup
  • 720 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 1 špetka majoránky

Zelenina

  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné mrkve
  • 80 g celeru
  • 225 g zelí
  • 60 g rajčat
  • 1 g cukru
  • 4 g soli
  • 1 špetka mletého pepře
  • 40 g mraženého hrášku
  • 40 g očištěné papriky

Způsob podávání

  • 120 g nastrouhaného tofu nebo sýru
  • 200 g nakládaného okurku

Instrukce

Kroupy

  • Kroupy namočíme přes noc ve studené vodě.
  • Ráno vodu z krup slijeme.
  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
  • Smícháme s namočenými kroupami.
  • Kroupy zalijeme horkou vodou, osolíme a zvolna vaříme, až jsou kroupy měkké a voda vydušená. Je důležité kroupy vařit zvolna, neboť tak získáme lahodnou chuť krup. Proto kroupy vaříme ve větším množství vody. Do uvařených krup přidáme majoránku a dobře promícháme.

Zelenina

  • Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer a zelí.
  • Přidáme nakládaná rajčata, cukr, sůl a krátce orestujeme.
  • Přidáme nakrájenou papriku, mražený hrášek a orestujeme, až se mražená zelenina rozpustí.

Dohotovení

  • Uvařené kroupy smícháme se zeleninou.
  • Podle potřeby podlijeme vývarem, tak aby podávané jídlo bylo šťavnaté.

Způsob podávání

  • Servírujeme na talíři spolu s nakládaným okurkem, posypané strouhaným tofu, nebo sýrem a ozdobíme bylinkami.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla. Navíc zvýrazní chuť hub.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!