Papriková chuť, šťavnaté kysané zelí, krémová omáčka zjemněná smetanou, to je charakteristická chuť segedínského guláše. My jsme guláš zahustili Hraškou namísto bílé mouky, a tak jsme ještě zvýšili jeho výživnou hodnotu. Guláš podáváme s opečenými kousky Cerie.
Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a krátce ho orestujeme.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vmícháme smetanu nebo mléko. Necháme přejít varem.
Servírování
Na talíři klademe opečené kousky Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, s vařenými brambory nebo rýží.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 1 Lepek, 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!