Tataráček z Cerie
Tataráček je velmi oblíbené jídlo v klasické kuchyni. Cerie umožní jeho vegetariánskou verzi a kombinace sójové omáčky a dalších ingrediencí vykouzlí dokonalou chuť.Jak si připravit Cerii najdete v článku "Jde to i bez masa"
Strava: Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cerie, Česnek, Mahá koření
Porce: 4 porce
Kalorií:
Příprava Cerie
- 150 g Cerie v prášku
- 150 ml vody nebo vývaru
- 10 ml oleje
- 5 g česneku
- 1/2 g Mahá koření
Tataráček
- 250 g uvařené Cerie
- 50 g oloupané cibule
- 50 g kyselého okurku
- 50 g plnotučné hořčice
- 50 g kvalitního kečupu
- 50 ml oleje
- 10 g sladké papriky
- 1 g chilli
Míchání Cerie:
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
Příprava Cerie
Z hotového těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme zvolna 40 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získáme tak vývar k dalšímu vaření.
Cerii necháme vychladnout. Můžeme si připravit větší množství Cerie a tu pak mít po ruce a využít k přípravě nejrůznějších pokrmů.
Příprava tataráčku
Na pánvi rozehřejeme 1/2 odměřeného oleje, přidáme sladkou papriku, chilli a necháme krátce zpěnit.
Okamžitě zchladíme zbytkem studeného oleje, aby se koření nespálilo a nebylo hořké.
Připravenou Cerii a nakládaný okurek nastrouháme nebo pomeleme.
Cibuli nakrájíme najemno a smícháme všechny ingredience.
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat čínu, guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója