Jde to i bez masa

Jde to i bez masa

Cerií nahradíte maso ve všech vašich oblíbených receptech

Plzeňský guláš

Co je to Cerie?

Cerie je vychucená suchá směs, jejímž základem je pšeničná bílkovina. Z této směsi lze připravit spoustu pokrmů, které se obvykle připravují z masa. Oproti jiným bílkovinným koncentrátům rostlinného původu (např. tofu, tempech, klaso) jsou pokrmy z Cerie šťavnaté a ochucené dle fantazie kuchaře. Lákává je možnost vychucení šťávy uvnitř pokrmu. Cerie může být křehká a zároveň pružná, snadno se poddá fantazii kuchaře.

Proč používáme Cerii?
V dnešní době stále více lidí omezuje konzumaci masa, někdo ze zdravotních důvodů, někdo se stane veganem či vegetariánem z etických důvodů. Jiný přestane jíst maso jako prevenci před mnoha nemocemi. Můžeme se vzdát masa, ale nemusíme se vzdávat jídel, k jejichž přípravě maso potřebujeme.

Cerie je lehká na trávení, protože pokud není lepek spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný. Není však vhodná pro lidi s bezlepkovou dietou, naopak je skvělá pro lidi s alergií na sóju.

Velmi důležité je dobré provaření Cerie, aby nezůstala uvnitř syrová. Doba varu je závislá na velikosti kousku Cerie. Vaření můžeme zkrátit tím, že ze syrového těsta vytvarujeme plátky, které opečeme z obou stran na pánvi a potom je povaříme.

Předností Cerie je čerstvost. Uvaříme si ji vždy čerstvou a nemusíme kupovat polotovary. Pokud se nám stane, že uvaříme Cerie větší množství, můžeme si část zamrazit.

Za zmínku rovněž stojí cena Cerie. Z 500 g směsi, která stojí 99 Kč, připravíme 1,5 kg hotového pokrmu. Tzn. kilo hotové Cerie stojí cca 70 Kč.

Složení

Cerie obsahuje lepek, další obiloviny, sušený česnek, sůl, papriku a směs koření. Toto složení zaručuje vysoké procento bílkovin, cca 20 g bílkovin ve 100 g uvařeného pokrmu. O procentu bílkovin na vašem talíři rozhodnete tím, kolik při její přípravě přimícháte dalších surovin. Běžně má pokrm z Cerie stejné množství bílkovin, jako je v hovězím či kuřecím mase.

Příprava – míchání

Příprava Cerie je velmi jednoduchá: Smícháme stejnou váhu směsi Ceria a stejnou váhu tekutiny potřebné k namíchání.

Pro 4 osoby smícháme 200 g Ceriového prášku a 200 g tekutiny (180 g vody nebo vývaru a 20 g oleje), přidáme ½ lžičky Mahá koření (pro chuť a dobré trávení) a 1 stroužek třeného česneku.
Vše smícháme na hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout.

Těsto na Cerii může mít různou tuhost a pórovitost. O tom, jakou bude mít konzistenci, rozhoduje množství vmíchané tekutiny.

Pokud použijeme více tekutiny, struktura bude pórovitější a měkčí, ale pokud bude tekutiny příliš, hrozí nebezpečí, že se Cerie rozvaří. Při menším množství tekutiny, bude výsledná konzistence tužší.

O tuhosti rovněž rozhoduje délka míchání. Čím déle mícháme, obzvláště pokud použijeme k přípravě robot, tím bude výsledná konzistence tužší a pevnější.

Vaření v hrnci

Z odleželého těsta vytvarujeme knedlíky, vložíme do vařící vody či vývaru a vaříme podle velikosti 30 až 60 minut. Lze vařit i v tlakovém hrnci.
Je velmi důležité Cerii dobře provařit, neboť na tom je závislé dobré trávení pokrmu, které z ní připravíme. Po uvaření Cerii nakrájíme na plátky, nudličky či kostky a použijeme k dalšímu vaření.

Příprava v troubě

Přípravu v troubě volíme, pokud chceme získat plátky velmi podobné roštěnkám a připravujeme větší množství porcí.

Při menším množství porcí nám poslouží pánvička.

Z odleželého těsta vytvarujeme placičky, které klademe na vymazaný plech nebo pánev. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 10 minut, tím se povrch krásně zatáhne. Pak obrátíme, zalijeme vodou či vývarem a pečeme ještě dalších 30 minut. Placičky můžeme rovněž vařit v hrnci.

Příprava na pánvi

Z odleželého těsta vytvarujeme placičky, které opečeme na pánvi na oleji z obou stran, tím se povrch zatáhne a zpevní, pak zalijeme vodou či vývarem a povaříme 30 minut.

Uvařená Cerie je velmi jemná a má neutrální chuť.

Do směsi Ceria můžeme přidat při míchání další koření: např. mletý pepř, chilli, mletý zázvor, lahůdkové droždí, houbový prášek, zeleninový sypký bujon apod.

Nebo část tekutiny na zamíchání nahradíme rozmixovanou cibulí, rajčaty, mrkví, celerem apod.
Nejdříve promícháme všechny suché složky a k nim přidáme všechny tekuté.

Nejdůležitější na přípravě Cerie je dobré provaření, protože nám zaručí dobré trávení.

V praxi se nejvíce osvědčilo cerii uvařit neutrální a dalším postupem ji dochutit podle charakteru jídla, ve kterém bude použita.

Ochucení Cerie

Podle tipu pokrmu uvařenou Cerii dochutíme.

Naporcovanou Ceriii ze všech stran nejprve osmahneme na oleji a zalijeme jednou z připravených omáček.

Omáčka základní česneková
Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.
Sójovou omáčku naředíme vývarem tak ,aby byla přiměřeně slaná.
Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.

Omáčka zázvorová
Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý zázvor.
Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sójovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.

Omáčka s oreganem nebo bazalkou
Použijeme olej, Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.
Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem.

Omáčku promícháme s opečenou Cerií.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru