Segedínský guláš je jídlo, které pochází z Maďarska. My jsme ho zahustili Hraškou a tak jsme zvýšili jeho výživnou hodnotu, ale jeho charakteristická chuť šťavnatého kysaného zelí a papriky mu zůstala. Místo masa podáváme s opečenými kousky tofu.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a sladkou papriku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Před koncem varu vmícháme kysané zelí. Pokud je nakrájené na velké kusy, nejdříve je nakrájíme nadrobno.
Na talíři vkládáme opečenou fofu do hotové omáčky, tak si zachová plnou chuť.
Podáváme s knedlíkem či pečivem
Poznámky
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 1 lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!