Takovou hrachovou polévku jste ještě rozhodně neměli. Je plná chutí a aby si ji užilo i vaše bříško, tak jsme do ní přidali naše Mahá koření, které kromě dobré chuti, pomůže i trávení.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě chvíli restujeme. Polévka tak získá na dobré chuti.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
Vyndáme bobkový list a nové koření.
Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.
Poznámky
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!