Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 2 cm a podle dortové formy vykrojíme 5 kulatých placek. Placky neděláme silnější, protože by překryly chuť nádivek.
Do vymazané formy vložíme vykrojenou placku, potřeme nádivkou, pak položíme další placku a opět potřeme nádivkou. Tak pokračujeme, až prostřídáme všechny nádivky, nakonec překryjeme poslední plackou. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Mák pomeleme a promícháme.
Rozpustíme kokosový olej.
Knedlík na talíři posypeme mákem a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem.
Náplň maková
Mák pomeleme.
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl smícháme dohromady.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme mletý mák a krátce povaříme.
Dochutíme citrónovou šťávou.
Nádivku necháme vychladnout.
Náplň povidlová
Ingredience smícháme dohromady. jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.
Náplň ořechová
Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.
Náplň jablečná
Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Náplň tvarohová
Všechny suroviny smícháme dohromady.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 sójaZdravější příprava makové nádivky je, povaříme-li mletý mák s Hraškou vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!