Jídla zahuštěná Hraškou se nikdy neomrzí, protože kromě výtečné chuti získá naše tělo i potřebnou výživu. I tradiční svíčková omáčka připravená bez použití masa a zahuštěná Hraškou je neodolatelná..Svíčková omáčka patří k českým tradičním svátečním jídlům, ale my ji podáváme s opečeným plátkem Cerie nebo tofu ve vegetariánské verzi. Příznivci klasické české kuchyně si hladí bříška.
50gsušeného sójového mlékaMůžeme použít jakoukoli smetanu
Instrukce
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a mrkev.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a zvolna restujeme do zlatova.
Přidáme Mahá koření, cukr, plnotučnou hořčici a orestujeme.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, důkladně omytý citrón nakrájený na plátky a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Před koncem varu vyndáme bobkový list, nové koření, celý pepř a plátky citrónu. Přidáme ocet a sušené sójové mléko a opět krátce povaříme.
Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
Poznámky
Vyzkoušejte si k této lahodné svíčkové omáčce udělat plátky Cerii a kynuté knedlíky s trochou celozrnné mouky, která knedlíkům dodá chut i zdraví. Pokud byste chtěli své blízké překvapit, tak určitě vyzkoušejte dvoubarevné knedlíky, kterými vždy zabodujete.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!